×
MENU

Aluat de croissante (a se păstra în congelator)

Ingrediente
  • 5kg făină pentru croissante
  • 150g potentiator Gelozima
  • 100g Sierolat (lapte praf cu grasimi vegetale)
  • 2.3-2.4kg apă
  • 3 ouă
  • 400g Unt FAMA 82%  (sau margarină FAMA Imperial)
  • 250g zahăr
  • 90g sare
  • 250g drojdie proaspătă
  • 2.8kg margarină A pentru croissante
Indicatii

Puneti apa, zahar si drojdie intr-un borcan timp de 10 minute (pentru a activa drojdia). Adaugati toate ingredientele in dispozitivul de framantat aluat; adaugati sare doar la final. Apoi rulati aluatul si formati 4 mingiute (de aproximativ 2,1kg fiecare), intindeti painea pe verticala  si pe orizontala pentru a da forma unei cruci, inveliti bilutele in folie si dati la frigider  30 de minute. Intindeti fiecare biluta astfel incat aluatul sa capete forma de cruce si puneti margarina A pentru croissante (700g) pe care ati presat-o anterior pentru a forma patrate, in mijlocul aluatului. pliati marginile astfel incat aluatul sa imbrace margarina si rulati o data. Acoperiti cu folie si dati la frigider 20 de minute. Apoi mai rulati o data, acoperiti din nou aluatul si lasati-l sa se odihneasca alte 20 de minute. Mai rulati o singura data, lasati-l sa se odihneasca alte 20 de minute si apoi intindeti-l pana cand capata grosimea de 5-6 mm. Apoi, taiati-l in forma dorita  si lasati-l sa dospeasca pana cand se dubleaza ca forma. Apoi dati toate bucatile cu ou si coaceti in cuptorul pre-incalzit la 160°C timp de aproximativ 15-20 de minute.

SFATURI

  • margarina A pentru croissante FAMA trebuie să fie la o temperatură de 16°C când lucrați cu ea.
  • Diferența de temperatură a aluatului și cea a margarinei nu trebuie să fie mai mare de 5°C. Asigurați-vă că subțiați treptat aluatul.
  • Nu rulați aluatul dacă stratul de margarină este prea subțire la prima rulare.
  • Puteți ține croissantele în congelator (necoapte și nedospite) și le puteți folosi și în zilele următoare.